onsdag 25 november 2015

Steampunk-lajv

I helgen hade jag nöjet att arrangera ett steampunklajv. Målet var ett litet pussel/intrig-lajv som skulle vara tillgängligt för både nya och erfarna lajvare, och inte kräva så mycket förberedelser av deltagarna. Jag började planera i augusti, och efter att ägnat de två sista veckorna åt intensivt intrigskrivande var det äntligen dags för mig och 15 andra att ha själva lajvet.

Vi började med att de flesta träffades för att strosa runt lite i Gamla Linköping, innan det var dags för lunch på Wärdshuset. Vi fick en del glada och nyfikna kommentarer när vi kom gående i våra fina kläder :-) Efter en något kort lunch (arrangörskan, dvs jag, hade tydligen en grovt optimistisk uppfattning om hur lång tid det tar att flytta på 10-15 pers, få mat, äta och flytta på oss igen...) var det dags att dra oss mot lokalen för själva lajvet. Efter en kort genomgång där jag lyckades få en nervsitets/stress-hjärnsläpp och glömma att jag ens hade en lista på vad jag ville säga började vi. Lajvet var uppdelat på tre akter om vardera knappa timmen, där varje akt utspelade sig under en dag. Miljön var en kemi-konferens i ett steampunk-alternativt Linköping vid sekelskiftet, men deltagarna var inte bara forskare och uppfinnare utan vi hade bland annat även en hypnotisör, en skådespelerska, en militär och två rika personer som allmänt lade sig i och ville köpa saker :-)

Lite bilder från lunchen:


Huvudintrigen handlade om ett dokument från 1500-talet som beskrev hur man skulle tillreda ett elixir för evigt liv. Eller var det möjligen ett livsfarligt zombie-elixir? För att inte göra det för enkelt för mina kära deltagare var förstås vissa delar skrivna med ett skiffer, som bara en person hade nyckeln till. Vi hade också respresentanter för den tyska Kaisern och svenska Krigsmakten, som var ute efter att lägga beslag på alla spännande uppfinningar - i hård konkurens med dandyn som ville köpa sig ett bättre rykte genom att finansiera forskning... Uppfinningar visades upp, ifrågasattes, stals och köptes. Arkeologen svimmade och blev hypnotiserad, vetenskaplig heder ifrågasattes och köptes, och vi fick till och med ett episkt relations-gräl som slutscen (Tack K och T!). Sammantaget var det ett roligt (ok, jag är arrangören, jag erkänner att jag är partisk!) och mycket intensivt lajv, och det kom upp trådar som gjorde mig som arrangör glatt häpen. (Vanför blev till exempel tolkad som vandöd, vilket blev mycket roligare :-)   )
 
Nästan hela gruppen samlad efter lajvet
Upfinnaren, herr civilingenjör licentiat doktor Otto Nilson från Otto Nilssons Ångkemiska Laboratorium, med sitt fantasktiska super-ång-pulver som rönte stort intresse

En hyfsat representativ bild av undertecknad - kändes som att jag var rätt speedad och sprang runt och körde med folk hela dagen... (Bättre bilder på min nya dräkt kommer i ett eget inlägg senare)
 Bilder från genomgången efteråt där alla fick berätta lite om vad det hållit på med under lajvet:
Är de inte stiliga, mina föräldrar?


Jag är särskilt imponerad över hur bra lajvet gick och hur snygga dräkter alla hade fått till, eftersom några knappt hört talas om steampunk innan jag berättade om lajvet, och många inte hade lajvat förut. Bra jobbat alla!

Sammantaget gav arrangerande mersmak, och jag funderar redan på vad temat ska vara på nästa lajv...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar